kaffe

maj 15, 2018 at 12:28 e m

Historia om kaffe

Kaffes historia har länge varit någorlunda okänd, men drycken tros ha först upptäckts i Etiopien. Enligt berättelser var det den afrikanska herden Kaldi som upptäckte kaffeplantan då hans getter, efter att ha ätit av bär från ett visst träd, blivit så energiska att de inte kunnat sova på nätterna. Herden rapporterade sina fynd till ett lokalt munkkloster som gjorde en dryck på bären i fråga. Han upptäckte att drycken höll honom vaken genom de långa timmarna av kvällsböner. Genom detta uppfinnande spred sig ordet om kaffebönan till den arabiska halvön och sedan vidare till resten av världen.

Kaffe njöts tidigt i hemmen, men även i många offentliga kaffehus som blev till sociala mötesplatser i öster, tex Turkiet. Många av de största filosoferna och konstnärerna samtalade och socialiserade över en rykande kopp med kaffe. På 1600-talet kom kaffet till Europa och blev en otroligt populär dryck, något som ännu inte har förändrats. I England började vissa kaffehus kallas för “penny-universitet” eftersom man på den tiden kunde få en kopp kaffe och samtidigt vara delaktig i intressanta och mentalt stimulerande konversationer för en penny.

När kaffe började ersätta den vanliga frukostdrycken, som då var öl eller vin, upptäckte människor att man blev pigg och alert istället för mer dåsig. I slutet av 1600-talet så kom kaffet till Sverige och man kunde i början få köpa det som medicin på vanliga apotek. Kaffe ansågs vara bra medicin för sådana människor som var trötta, orkeslösa eller nedstämda. Det var från början ganska dyrt att köpa kaffe och det kunde bara drickas av de människor som hade gott om pengar. Varan är en av de allra största importvarorna och genom tiderna har priset på kaffe varierat, främst beroende på händelser i världen. Det var till exempel en enorm brist på kaffe i Europa under andra världskriget.

magazine_explorer