kaffe

maj 15, 2021 at 3:20 e m

Kaffedrinkar

Kaffe är en dryck som kan drickas för att bättra på energinivån eller som komplement till något du förtär tillsammans med kaffet. Det går att göra kaffe i flera olika varianter, bland annat i alkoholhaltiga drinkar. I den här delen går vi igenom några populära kaffedrinkar.

Irish Coffee

Det har länge funnits varianter på alkoholhalitga kaffedrycker. En av de mest populära är irish coffee som har fått sitt namn eftersom den innehåller irländsk whiskey och kaffe. Drycken uppkom år 1943 av Joe Sheridan som var kökschef på ett flygfält. Drycken sägs ha uppkommit när flygtrafiken stod stilla och han uppfann drycken för att pigga upp trötta passagerare. Förutom att drycken innehåller kaffe och irländsk whiskey så innehåller den farinsocker och vispad grädde.

Hot shot

Det går inte att skriva ett inlägg om kaffedrinkar utan att nämna den numera svenska klassikern hot shot. Drycken skapades år 1988 då bartendern Bosse Bergström deltog i en tävling som arrangerades av det svenska kaffevarumärket Löfbergs lila. Han experimenterade med olika likörer och landade till slut i Galliano. För att göra din egna hotshot behöver du galliano, vispad grädde och kaffe. Drycken serveras oftast i ett shotglas. Hot shot är en av de få dryckerna som har sin egna snapsvisa som bör sjungas innan man dricker den: koka kaffe, vispa grädde. Hot shot, hot shot, hot shot!

Espresso martini

Om du istället är ute efter en kall kaffedrink så är espresso martini något för dig. I en espresso martini ingår kallt espressokaffe, vodka, kaffelikör och ljus sirap. Det råder en del oklarheter kring exakt när, hur och vem det var som uppfann drinken. En vanligt förekommande kandidat är Dick Bradsell som jobbade som bartender på en klubb i London på 1980-talet. Det sägs att han uppfann drinken efter att en dam frågade efter en drink som “wake me up, and then fuck me up.”

magazine_explorer