kaffe

december 3, 2019 at 2:14 e m

Hur dricker du ditt kaffe?

I det stora utbudet av kaffedrinkar, rostningsgrader och mjölksorter kan det vara lätt att glömma bort en av de mest basala komponenterna för en riktigt skön kaffeupplevelse – behållaren, det vill säga muggen, koppen eller glaset. Snarare än att vara något man bara drar fram och häller upp kaffet i kan ett smart val ta kaffestunden till nya höjder.

Vilken sorts kaffe?

Det första att ta i beaktning är typen av kaffe eller kaffedrink. Svart kaffe dricks ofta ur mindre porslinskoppar som tar fram smaken och går snabbt att dricka ur och fylla på. Tar du ditt kaffe med mjölk vill du kanske ha en större mugg så att allt får plats. Espresso dricks ur små koppar, helst med en mindre botten och vid kant för att föra dess ljuvliga aromer närmare näsan, medan en latte traditionellt dricks ur stora glas. Så här i vintertider kan en stor keramikmugg eller varför inte en skål användas till en varm mocha latte eller kaffe med grädde för ökad mysfaktor. På sommaren svalkar en iced coffee ur smala, höga glas med plats för massor av isbitar.

Utseende

Det finns en uppsjö av färger och former, mönster och tryck, även om många föredrar en enklare, stilren mugg i svart eller vitt. Bara den personliga smaken sätter gränserna och hittar du ingen som passar just dig, eller vill ha en extra personlig mugg till dig själv eller som gåva, är det inte svårt att måla på muggar för att få dem precis som du vill. Har du ett företag och vill ge en gåva till dina kunder som garanterat kommer att användas, eller få en proffsigare känsla på mötena och kafferasten, är en Mugg med företagets logo som tryck ett säkert val. Som en bonus slipper du skälla på den där kollegan som alltid snor din kaffemugg.

Vad gäller muggens utseende finns det en annan, kanske något oväntad, aspekt att tänka på förutom den personliga preferensen. Studier har nämligen visat att vilken färg en mugg har kan påverka upplevelsen av hur drycken däri smakar. Till exempel upplevs samma kaffe i en vit mugg smaka starkare och mer intensivt, och sötare i en blå eller genomskinlig mugg. Så om ditt favoritkaffe verkar ha blivit för bittert eller tappat stinget kan du prova att lura hjärnan genom att byta färg på muggen.

Den rätta känslan

Känslan är också central. Beroende på händernas storlek och med vilket grepp du håller muggen är det viktigt att hitta en mugg med bra storlek på örat så att fingrarna får plats men inte glider. Eller så föredrar du kanske en mugg utan öra som du kan hålla med båda händerna. Tänk också på huruvida du gillar att läppja på skållhett kaffe eller om du vill att det svalnar fortare. En mugg som är bredare i botten och sedan smalnar av håller värmen längre än en mugg med smal botten och vidare kant.

Det finns alltså mycket att tänka på när det gäller att hitta rätt behållare för favoritkaffet, men när du väl hittat rätt – då vet du.

magazine_explorer