kaffe

maj 15, 2019 at 9:30 f m

Kaffe och hälsan

Svenskar är stora kaffedrickare och det är inte många kaffesorter man hittar utan koffein. Man har ju hört talas om engelsmännen och deras te, men frågan är om inte svenskarna är nog så beroende av kaffet som engelsmännen av sitt te. Faktum är att Norden toppar listorna när det gäller kaffekonsumtion. Koffeinfritt kaffe är desto mer populärt i andra länder och skulle säkert vara lämpligt även för en del svenskar, då kaffe och koffeinet påverkar kroppen samt hälsan på både positiva och negativa sätt. Om man inte vill servera bryggkaffe kan man prova presskaffe. Enkelt förklarat så värmer du upp vattnet med hjälp av kastruller till ca. 90-96 grader. Sedan häller du över vattnet på kaffet i presskannan, pressar och låter det stå i några minuter.

Kaffe ur hälsosynpunkt

Men nu vidare till de hälsoeffekter kaffet kan ha på kroppen. Precis som med alla andra livsmedel, så finns det bland annat följande negativa och positiva aspekter med kaffet.

  • Ger ett visst skydd mot Parkinson. Detta har varit känt ett tag trots att många inte hört talas om det. Numera finns det även studier som visar att kaffe ger ett ännu bättre skydd för personer som har en viss genvariant.
  • Blodtryck. Gällande blodtrycket råder det delade meningar om effekten som kaffet har. De flesta är dock eniga om att en temporär blodtryckshöjning sker på grund av koffeinet, och därför kan koffeinfritt kaffe vara ett bättre och behagligare alternativ om du redan har ett högt blodtryck. Det finns dock personer med lägre blodtryck som kan uppskatta den temporära höjningen.
  • Kan förebygga diabetes. Det finns även indikationer på att kaffe, även koffeinfritt, minskar risken för diabetes. Kaffet är dock inte ensamt om detta då även te visat på liknande effekter. Denna effekt ska ha visat sig vara mer effektiv bland dem som dricker flera kaffekoppar om dagen.
  • Hämmar järnupptaget. Kaffe hämmar upptaget av icke-hemjärn och kan även påverka upptaget vid intagning av järntabletter eller kosttillskott. Det kan vara viktigt att tänka på detta om man är vegetarian eftersom järnintaget ofta kommer från tillskott och framför allt icke-hemjärn, som finns i vegetabiliska livsmedel.
  • Har sagts skydda mot Alzheimers. Det är några år sedan detta togs upp och sedan dess är det svårt att hitta artiklar eller forskning om det. Men studier har ändå genomförts som visat att kaffedrickare visade minskad risk för demens i framtiden.

Det finns således både för- och nackdelar med att dricka kaffe. Men är du en äkta kaffefantast så kommer du troligen att fortsätta med den goda drycken. Det ska även tilläggas att studier ofta kan motsätta sig varandra och plötsligt är en gammal nackdel en fördel. Så är det av en särskild hälsoaspekt du funderar på att börja eller sluta med att dricka kaffe så bör du läsa på mer ingående om ämnet och eventuellt rådfråga din läkare.

magazine_explorer