kaffe

april 18, 2019 at 2:39 f m

Kaffets och kakans ädla konst

Kaffe och kaka, eller ifika,/i är en ultravensk tradition med långa anor. Men är det så enkelt som att ställa fram vilken kopp kaffe som helst och servera med vilken sorts kaka som helst? Ja och nej. Att kombinera kaffe och kaka utan förbehåll fungerar givetvis, men vill du optimera din fikastund och få ut det bästa av både kaffet och kakan, läs då vidare.

För stommen i det svenska kaffedrickandet – det klassiska bryggkaffet, passar ett klassiskt bakverk med ryggrad och fyllighet. För kalas och andra högtider är tårtan en självklarhet, och till något så tryggt och traditionellt som bryggkaffe är den en möjlighet att gå “all out”. Pröva till exempel en personlig tårta från dintarta.se för att sätta din egen touch på en traditionell fikastund. För vanliga helger, eller varför inte för att sätta sprätt på vardagen, kombinera bryggkaffet med en smarrig semla eller rulltårta.

En latte är mjölkig och lättdrucken, och passar fint med bakverk som är mäktiga, eller har en distinkt smak. En chokladig kaka eller muffins är som gjord för att kombineras med en latte, så även kakor med nötter eller mint. Många kaféer erbjuder smaksättning av latte, prova gärna att matcha smaksättning med kaka.

Cappuchino är lattens mindre, starkare och krämigare kusin, och trivs bra ihop med smöriga godsaker av olika slag, till exempel en chokladboll, gärna med kokos för att pigga upp smakupplevelsen, eller ett wienerbröd. Cheesecake och cappuchino är också ett vinnande koncept.

Mocha latte, det vill säga latte med chokladsmak, är nästan ett ljuvligt, flytande bakverk i sig självt och för att undvika en sockerchock passar det bra att matcha den med ett lättare bakverk, som ett havreflarn eller mandelkubb. Är du däremot helt galen i choklad kan du förstås kombinera med en chokladkaka, eller varför inte en rad mjölkchoklad, för den ultimata chokladbomben.

Espresson är liten men intensiv och serveras ofta med en bit mörk choklad. Det är en perfekt kombination för den som gillar fylliga, starka smaker med lite bett. Vill man däremot mjuka upp espresson något är ett något oväntat men delikat alternativ att matcha den med en paj, förslagsvis en blåbärs- eller hallonpaj som serveras med grädde eller ännu hellre vaniljsås.

Utöver detta finns också många andra faktorer som spelar in när det gäller att hitta rätt kombination av kaffe och kaka, till exempel kaffets rostningsgrad, typ av kaffe, och sist men inte minst personlig smak.

Fikapreferenser är något högst individuellt och det bästa sättet att hitta rätt är förstås att prova sig fram, men förhoppningsvis har denna guide gett några nya förslag och inspiration. Varje fikastund, oavsett om det är mormors 90-års kalas eller en fika på stan, är ett nytt tillfälle att testa nya idéer och kombinationer, och nå nya insikter om kaffets och kakans ädla konst.

magazine_explorer