kaffe

april 14, 2019 at 6:54 e m

Kaffets väg från plantagen till kontoret

En kaffebönas färd från plantagen till kaffemaskinen på ett av alla kontor i Sverige är minst sagt en lång och viktig resa. Många är de anställda som njuter av denna svarta dryck när en paus i arbetet låter sig infrias. Kaffemaskinen är ibland något av det första som diskuteras när man planerar inredningen i ett nytt kontor. Det kan vara ett dyrbart misstag att utesluta den detaljen då det nya kontoret är inflyttningsklart. Är du själv i behov av att hyra ett kontor kan Kontorshotell Stockholm vara en smidig lösning. Glöm bara inte kaffemaskinen!

Världens dyraste kaffe

Undrar du vilket kaffe som är världens dyraste, så heter det [i]Kopi Luwak[/i] och har sitt ursprung från Filippinerna och Indonesien. Kaffet produceras i Sydostasien är att beteckna som en riktig lyxvara. Kilopriser på flera tusen kronor kan förekomma och det hör nog inte till vardagen att man hittar denna kaffesort på kaféer runtom i Sverige. Det speciella med kaffet är att bönorna har ätits upp av Indiska palmmårdar vars matsmältning tar bort bitterheten i bönorna. Från spillningen plockar man sedan upp bönorna för att rosta dem efter tvättning.

Nästa gång du står med kollegan vid kaffemaskinen…

…tänk då på vilken lång färdbönorna haft för att tillslut hamna som dryck där i din kopp. Frukterna revs kanske av för hand från en gren i Colombia och slängdes ner på presenningen under trädet.

I solnedgången rensade maskinerna fruktskalet från bönorna långt in på natten. Det fraktades via lastfartyg över Atlanten och så småningom fyllde någon maskinen på just ditt kontor med de långväga bönorna. Och räcker inte det för att se det spännande med denna svarta dryck, kommer här tio intressanta fakta om kaffe:

  • Koffein som det ju finns rikligt av i kaffe, menas av många forskare minska risken för Parkinsons
  • Kaffe innehåller stora mängder antioxidanter och täcker upp det dagliga rekommenderade intaget för en del människor som äter för lite frukt.
  • Kaffe är egentligen en röd frukt! Det där svarta lilla runda vi känner så väl till, är bara en liten del av kaffefrukten.
  • Kaffe är som exportvara, den näst mest handlade produkten i världen, bara slagen av petroleum.
  • Kaffe är världens populäraste dryck, bara vatten är mer populärt.
  • Storleken spelar ingen roll! I en stor kopp bryggkaffe finns inte mer koffein än i en pytteliten espressokopp.
  • Kaffe sägs bidra med att förbättra ditt minne.
  • Kaffe kan bekämpa karies, i varje fall om du hoppar över sockret.
  • Sverige inte ens top 5, när det kommer till vilka länder som konsumerar mest kaffe i världen hamnar Sverige först på 7:e plats. Först kommer Finland, följt av Norge och Danmark.
  • De tre största producenterna av kaffe är i tur och ordning: Brasilien, Vietnam och Colombia.
magazine_explorer