kaffe

juni 1, 2019 at 3:27 e m

Kuriosa om kaffe

Kaffe är en naturlig del av många människors vardag och egentligen är det rätt kul att de flesta vet väldigt lite om den lilla böna, som bryggs ned till en varm dryck. Kaffe är förmodligen den populäraste drycken om man undantager vatten. Kaffe serveras i alla möjliga sammanhang, och passar till allt från en baby shower tårta eller så kallad baby blöjtårta för att fira en nyfödd, till att fungera som ingrediens i en Irish Coffe tillsammans med Whiskey. För den som vill briljera med sina kaffekunskaper nästa gång man står vid kaffemaskinen på kontoret eller häller upp kaffe vid fikat hemma kommer här en lista med kaffekunskap de flesta nog inte kände till.

Kaffebönan är ingen böna

Kaffebönor är egentligen inte “bönor” utan är snarare en frukt. Eller egentligen ett frö, som gömmer sig inuti en röd frukt. De runda kaffebönorna må likna “bönor” men frö eller möjligen frukt, är en bättre benämning.

Det mesta kaffet kommer från ett enda land

Över en tredjedel av allt kaffe som dricks produceras i Brasilien. Perfekta förutsättningar som att kunna odla på stora ytor på relativt låg höjd, med mängder av sol hjälper till att få upp skördarna.

Varför beställer man en “Americano”?

Den mer urvattnade versionen av espresso uppfanns av amerikanska soldater under andra världskriget. På den tiden fann man espresson alltför stark och man spädde helt enkelt ut den med het vatten.

Mer koffein i espresson

Trots sin mindre storlek får man i sig mer koffein i en liten espresso än från en stor mugg med vanligt bryggkaffe. Inte heller på den här punkten har storleken betydelse.

300 kronor / kaffekopp

Ett av de dyraste kaffekopparna man kan dricka finns i Thailand, där man låter elefanter äta kaffebönor och ur avföringen plockas bönorna fram igen, och ska då ha genomgått en särskild process som sägs förhöja smaken. 300 koronor får man lägga ut för en slät svart kopp. Ett annat lyxigt alternativ är kaffet från den lilla ön St. Helena, där Napoleon Bonaparte en gång satt fängslad. Han ska till och med själv ha odlat kaffe under sin tid i fångenskap och idag ligger priset på 1 130 kronor /kg för kaffebönorna därifrån.

Tvåa efter oljan

Kaffe kommer direkt efter oljan, på andra plats som den råvara som exporteras mest. De tre länder som konsumerar mest kaffe i världen är USA, Frankrike och Tyskland. Om man räknar till mängden kaffe som dricks per person är det dock vårat kära grannland Finland, som kommer högst upp.

Kaffet en Svensk namngivning

Kaffe innehar ett släkte på 129 olika arter men det är bara två av dem man brygger kaffe med, arabica och robusta. Arabica namngavs redan av Carl von Linné 1753, och namnet kom av det att man då ansåg att den arabiska halvön var kaffets ursprungs område.

magazine_explorer