kaffe

juli 26, 2019 at 7:54 e m

Nordbor och deras kaffe

Har du funderat över vilka som dricker mest kaffe i världen? Nordbor är överlägsna i sitt kaffedrickande och finländare tar förstaplatsen med 9,9 kg kaffe per person. Svenskarna kommer tvåa med 9,2 kg och på tredjeplatsen finns danskarna med 3,1 koppar kaffe per dag. Det är ingen överdrift att säga att vi nordbor inte kan leva utan vår älskade kaffetår.

Kaffe en smaksak

I Sverige skiljer det sig dock vilket kaffe vi helst föredrar, ja svenskarna är inte enade i frågan. Från kokkaffe i norr till Skånerost i södra Sverige. Enligt en undersökning som gjorts är kokkaffet en överlägsen favorit norrut och det man helst startar sin morgon med eller ett måste på skogsturen. I Malmö, Göteborg och Stockholm gillar man att mala bönor och koka kaffe på och det är en trend som man ser kommer tydligare i storstäderna.

Snabbkaffe är en favorit svenskarna dock samsas om, 12 % snabbkaffe säljs i Sverige varje år och är ett bra komplement då svensken har bråttom men ändå måste ha sin kopp innan jobbet är slut. En utebliven kopp kaffe kan framkalla obehagliga ryckningar i ögonlocken i trängseln på tunnelbanan eller när någon tar upp hela utrymmet i den lilla gången på livsmedelsbutiken och vägrar flytta på sig.

Löfbergs lila, Mälardalens favorit. Trots konkurrens har Löfbergs mellanrost en självklar plats i hemlänets hjärta. Gott, snällt och bekant kaffe som svenskarna alltid kan lita på.

Plats nummer 3

Arvid Nordqvist har klättrat till plats nummer tre och Löfbergs lila får snällt foga sig till plats nummer fyra på listan. Arvid Nordqvist har profilerat sig som ett kaffe med lite annorlunda smaksättning, bl.a. ingefära utgör aromen på det här goda bronskaffet. Arvid är mest populär i Stockholmsområdet och med sina många olika sorter finns det en favorit för alla, alltifrån trevliga Svea till Herr mörkrost.

Skånerost – för skåningarna såklart, vad annars? Nummer två på listan och älskad i den skånska myllan. Det ska vara mörkrostat och bryggas med ett skorrande R, två saker man kan bocka av för Zoégas Skånerost!

Svenskar gillar inte oväntat besök, tvärtom, majoriteten stelnar till när det oväntat plingar på dörren och låtsas inte vara hemma trots att tv:n står på. Men ändå är det något som värmer svenskens hjärta när reklamtexten “När du får oväntat besök” dyker upp. Ja, du har gissat rätt, på förstaplats över svenskarnas mest älskade kaffe finner man Gevalia mellanrost. Gevalia passar för alla smaker och framkallar t.o.m. en gemytlig känsla vid oväntade besök (i varje fall på tryggt avstånd, i tv-rutan).

Men nog finns det tillfällen då kaffekoppen är en tröst, ett slags samförstånd i ett samtal som kan vara svårt och jobbigt. På begravningsbyrån https://lavendla.se/ vill de att du ska känna trygghet och mötas i samförstånd, med respekt och ett värdigt bemötande efter situationen. Kaffe är inte bara olika smaker, utan för alla olika stunder i livet. För den stressiga eftermiddagen, för det oväntade besöket, för humor vänner emellan men också för de svåra samtalen och stunderna.

magazine_explorer