kaffe

maj 15, 2018 at 12:32 e m

Olika sorters kaffe

Det finns många olika sorters kaffe att välja mellan och beroende på vad man är sugen på eller vad man ska äta till så går det att variera sin kopp enormt mycket. Oavsett om man ska beställa sin dryck på ett café eller ska göra den hemma med hjälp av en espressomaskin eller kapselmaskin är det alltid kul med lite variation. Nedan har vi listat några av de vanligaste dryckerna i världen och hur de skapas.

Americano

Americano är det närmsta bryggkaffe man kan komma med bönor. Denna kaffedryck skapas med en eller flera shots av espresso och varmt vatten. Man kan även tillsätta mjölk, men helst ska denna dryck drickas svart.

Latte

En latte är ganska lik Americano, men istället för vatten tillsätts varm mjölk med lite skummad mjölk på toppen. Oftast används bara en eller två shots av espresso beroende på hur stark man vill ha sin dryck.

Cappuccino

Cappuccino skapas med en eller två espressoshots, lite steamad mjölk och resten av koppen ska fyllas med skummad mjölk. En cappuccino ska helst serveras i en lite mindre kopp.

Macchiato

En macchiato är gjord på en valfri mängd espresso och koppen fylls sedan upp med skummad mjölk. Det är en ganska stark dryck med bara en hint av mjölken genom skummet när man dricker den.

Mocha

En mocha kan vara favoriten för den som gillar lite sötare drycker. Den görs med en espressoshot, en shot av chokladsirap samt fylls upp med steamad mjölk för en chokladig kaffedryck.

Det finns naturligtvis många varianter på dryckerna som listas ovan. Man kan till exempel oftast välja helt själv hur mycket espresso man vill ha i. Många caféer erbjuder olika smaksättningar på exempelvis latte, tillsammans med tillbehör som vispad grädde eller kryddningar. Vissa kedjor har även säsongsdrycker som de erbjuder, exempelvis med pumpasmak vid halloween, pepparkakssmaker vid jul och fruktigt iskaffe på sommaren.

magazine_explorer