kaffe

maj 15, 2018 at 12:33 e m

Rosta ditt eget kaffe

Det låter kanske komplicerat att rosta sitt eget kaffe, men faktum är att det kan vara lättare än vad man tror och det finns få bättre känslor än när man lyckats rosta bönorna precis som man vill ha dem. Efter själva rostningen är det bara att mala bönorna i en kvarn och brygga sin kopp på det vis som man föredrar. En kaffekvarn kan hittas i många välsorterade elektronik- eller inredningsbutiker, exempelvis på Åhléns eller hos Netonnet.se. Nedan kan man läsa om hur man går tillväga för att rosta sitt eget kaffe.

Det första man måste tänka på är att välja kaffebönor med bra kvalitet. Räkna med att ett kilo råa bönor blir till ett halvkilo färdigrostade. Kaffebönor går att köpa på internet eller i välsorterade te- och kaffebutiker. Råa bönor är ofta gröna eller grå i färgen, men kommer under rostningen bli bruna eller svarta.

Det finns flera sätt att rosta kaffebönor på, men det allra enklaste är att rosta dem i ugnen. Ugnen behöver hålla temperaturen 225 grader som allra minst för bästa resultat och bönorna sprids ut på en vanlig ugnsplåt. Det kan vara bra att prova sig fram och att hålla ett ständigt öga på bönorna i ugnen. Det är svårt att säga exakt hur lång tid rostningen tar, allt beror på hur rostade man vill att de ska vara. Det är därför bra att hålla koll på färgen istället för tiden. För den som gillar mellanrost kan det vara bra att ta ut bönorna när de börjar se chokladbruna ut och allt eftersom går bönorna vidare mot franskrostat och sedan mot en mörkare rost för varje minut.

Efter att bönorna tagits ut ur ugnen måste de svalna. Detta gör de helst på samma ugnsplåt som de rostats på. När bönorna blivit kalla kan de läggas i en burk i väntan på malning. För bäst resultat ska de malas och bryggas inom fem dagar från rostningen.

magazine_explorer