kaffe

maj 17, 2019 at 3:36 f m

Det ekologiska kaffets fördelar

Den som vill ha ett mer hälsosamt hem bör definitivt byta ut kaffet till ekologiskt. Speciellt personer som dricker kaffe ofta har mycket att vinna på att välja ekologiskt. Anledningen är enkel. Kaffe är ett av de livsmedel som besprutas mest under odlingen. Genom att välja ekologiskt kaffe går det att göra stor skillnad för både den egna kroppen och för naturen. Även om kaffe är viktigt att byta ut är det viktigt att tänka på att byta ut andra produkter också. Dessa produkter är populära som gåvor. I och med att man väljer ekologiskt så väljer man med omtanke. Man kan också ge ett kaffeset som doppresent, bröllopsgåva och vid annan passande tillfälle. En bra present skänker glädje till vänner och bekanta, speciellt om man sedan kan dricka kaffe tillsammans med dem!

Svenskar har en topplacering i världen när det kommer till att dricka mest kaffe. Traditionen av vårt världskända fika är troligen den stora anledningen. Betänk att snittet för en svensk är att dricka 1000 koppar kaffe under ett år. Av den totala produktionen kaffe säljs en procent till Sverige och med tanke på att antalet invånare i landet står för en promille av den totala världsbefolkningen är det en stor andel.

Ekologiskt kaffe gör skillnad

Fler svenskar som väljer ekologiskt kaffe kan göra skillnad på den totala konsumtionen. Bland svenskar är det idag bara en av sju som väljer det ekologiska kaffet i butiken. Andelen ekologiskt kaffe som säljs ökar visserligen, men om fler valde ekologiskt skulle skillnaden produktionsmässigt kunna bli ännu större. Det ekologiska kaffe som säljs i världen säljs i första hand i USA och Europa. Här säljs hela 90 % av den totala konsumtion av det kaffe som är ekologiskt odlat.

Odlingen av ekologiskt kaffe

Det är stor skillnad i hur olika länders produktion ser ut när det kommer till ekologiskt kaffe. Brasilien är det land som fortfarande har väldigt stor konventionell odling. Det är också det land som idag är känt för att använda mest bekämpningsmedel. Kaffeproduktionen kommer till stor del från två länder och där odlas hälften av allt kaffe. Dessa länder är Vietnam och Brasilien. Efter dessa två länder kommer Etiopien och Peru.

Det land som idag har bäst förutsättningar för att kunna utveckla den ekologiska produktionen av kaffe är Etiopien. Kaffe växer vilt i landet och redan idag behövs det väldigt lite kemiska bekämpningsmedel ute på odlingarna. Eftersom kaffeplantor redan från början har bra förutsättningar för att växa här behövs det inte hellre några större mängder konstgödsel. Mycket av det kaffe vi importerar till Sverige idag kommer från Etiopien.

Nackdelar med ekologiskt kaffe

Fördelarna med ekologiskt kaffe är många och det är lätt att tänka att det bara är att byta, men det finns en nackdell och det är att priset på ekologiskt kaffe skiljer sig otroligt mycket jämfört med konventionellt kaffe. Många väljer helt enkelt att ta ett billigare alternativ i butiken, men genom att sprida kunskap om fördelarna kan det gå att få fler att välja ekologiskt.

magazine_explorer