kaffe

juni 14, 2019 at 8:51 e m

Exklusivt kaffe

I Sverige har vi en ganska stark tradition av kaffedrickande. Det brukar vara morgonkaffe, förmiddagskaffe, efter-maten-kaffe, eftermiddagskaffe och vissa dricker även en kopp kaffe på kvällen. Lägg sedan till allt kaffe som går åt vid alla olika fikastunder eller raster på jobbet. Det blir mycket kaffe helt enkelt.

Kaffe ska avnjutas i en trivsam miljö och Hillerstorp har utemöbler som passar perfekt för dig och dina vänner att sitta och dricka kaffe i. En bekväm och avslappnande uteplats, lite glatt sällskap och en god kopp kaffe kan sätta guldkant på tillvaron, vare sig kilopriset är 50 kronor eller tusen kronor för kaffet.

Från en slät kopp till stor skapelse

När kaffe övergick från vanligt svart kaffe, eller vanligt kaffe med en skvätt mjölk eller grädde, till att få massor av italienska namn, serveras i koppar som verkar komma från en dockservis, vispas länge och väl med skum och strösslad kakao eller när det kom fyra olika varianter av vanligt kaffe med mjölk, blev det helt plötsligt exklusivt. Det blev svårt att se skillnad på en kopp konstigt kaffe eller en kopp varm choklad med vispgrädde.

Att en vanlig café au lait (kaffe med mjölk på franska) kunde bli kaffe latte och kosta tio kronor mer var det nog ingen som tänkte på, det var exklusivt med en latte. Senare kom olika kaffemaskiner ut på marknaden, först och främst till caféerna och sedan till allmänheten, och nu finns det kaffemaskiner i var och var annat hushåll som kan producera kaffe i olika smaker och sorter.

De vanliga kaffebryggarna har också genomgått en mindre revolution. Förr var kokkaffet det enda alternativet, men det var längesedan. Sedan kom bryggkaffet och när det fanns att köpa i färdigmalt pulver, redo att läggas i bryggaren direkt blev det väldigt smidigt. Ett antal år nu har det varit populärt att ha en kaffebryggare som mal bönorna själv innan bryggning, så att det går att experimentera med kaffebönorna istället. Nu anses det alternativet av kaffebryggare vara mer exklusivt än den vanliga bryggaren med sitt kaffepulver och vanliga kaffefilter,

Bönorna i fokus

Eftersom bönorna har fått större betydelse för allmänheten idag har också intresset för olika sorters kaffe ökat. Inte olika sorters skum eller koffeinkoncentration i koppen, utan olika sorters kaffeträd som ger olika sorters kaffebönor. De tre absolut vanligaste sorterna är Arabica, Liberia och robustakaffe, men hur sedan smaken blir i slutänden beror till stor del på hur bönorna tas om hand efter skörd. Hur de rostas eller deras äventyr innan de rostas.

Världens dyraste kaffe är Kopi Luwak, och där har kaffefrukterna ätits och bajsats ut av palmmården innan bönorna tas om hand och rostas. Kilopriset ligger på flera tusentals kronor. Det är inte bara Kopi Luwak som är dyrt, det finns flera andra dyra och exklusiva sorter att välja mellan.

De tio dyraste kaffesorterna i världen listas av Svenska Dagbladet och prisspannet sträcker sig ifrån nästan 3000 kronor kilot till över 300 kronor kilot. Det gäller att dricka med andakt.

magazine_explorer