kaffe

juli 8, 2019 at 6:20 f m

Kaffe

Att vakna upp och dricka en kopp varmt, gott och doftande kaffe – det är för många receptet för en god start på dagen. Kaffe är efter vatten den dryck i världen som det dricks mest av. Runt om i världen dricks det varje dag runt tre tusen miljoner koppar kaffe. Och i Sverige dricker vi drygt tre koppar om dagen. I Sverige är konsumtionen av kaffe alltså hög. Svenskar konsumerar nästan mest kaffe i hela världen per dag, men inte lika mycket som Finland, som dricker mest kaffe per dag globalt sett.

Kaffe kan drickas på väldigt många olika sätt. I Sverige är det populärt att dricka brygg- eller kokkaffe, såväl som olika kaffedrycker baserade på espresso. Men nya trender i Sverige inkluderar även kaffe som bryggs med hjälp av glaskannan som kallas Chemex, eller den så kallade Aeropress. Båda versionerna ger en kaffedryck som är lite enklare i sin karaktär än brygg och espresso. Vad som även blivit väldigt populärt de senaste åren är att brygga så kallat dropp kaffe. En barista, som gör kaffet, brygger ofta på detta vis på caféer framför den kund som ska ha kaffet. Ett kaffefilter sätts på en kopp eller en kanna, i filtret läggs nymalet kaffe, och därefter häller baristan allt eftersom på med vatten. Genom att långsamt brygga på detta sätt utlöses alla aromer ur det malda kaffet och resultatet blir en väldigt smakrik och fyllig kopp. I bland smaksätts även kaffe med smaker som vanilj, kardemumma, eller kanske choklad.

I Sverige köper vi hem kaffe från många olika platser. Många köper från matbutiken, eller via internetbutiker som matkassetopplistan.se, medan andra väljer att besöka en dyrare kaffebutik och köpa bönor eller nymalet kaffe över disk.

Men vad är egentligen kaffe? Den goda drycken kommer från kaffebönan, som är en processad version av kaffebäret, som kommer från ett träd. Kaffeplantan är ett träd som åtta månader efter att det har blommat får bär, som slutligen blir till det kaffe som dricks. Detta bär skördas oftast en gång per år när bäret har uppnått en rödaktig färg. Efter skörden tvättas bären. Därefter finns det flera olika processer för hur kaffet torkas och rostas, vilka alla beror på vilken typ av kaffe som slutprodukten ska bli.

Kaffe kommer från olika länder. Det odlas till exempel i länder som El Salvador, Colombia, Brasilien, Kenya, Etiopien och Indonesien. Olika bönor från olika länder skiljer sig åt i smak och karaktär. Det handlar om faktorer som vilken jord som är odlingsbar och om kaffet odlas på höglandet eller lägre höjder. Kaffe från El Salvador, Colombia och Brasilien är har ofta en ton av choklad, kraftig smak och kanske till och med en viss jordighet. Kaffe från Etiopien är mycket lättare i sin karaktär och har ofta en viss fruktighet i sin smak. Detta beror bland annat på att kaffet från Etiopien odlas på det etiopiska höglandet.

magazine_explorer