kaffe

juli 1, 2020 at 12:46 e m

Kaffet – Sveriges nationaldryck

För oss svenskar är kaffet oerhört viktigt, Fikapauser på jobbet, fika med en kompis, bli hembjuden på fika med mera. Det är inte ovanligt att se folk på gatorna bärande på en takeaway-kaffe. Svart kaffe, kaffe med mjölk, kaffe latte och liknande. Hur kom det sig att just svenskarna blev ett sådant kaffedrickande folk?

”Swedish fika”

Det är bara Finland som har fler kaffeälskare än i Sverige. Två ord som både turister och nyinflyttade fort lär sig är: ”Swedish fika”, dessa ord sprids också genom nätet till många andra länder. Tyvärr är det inte troligt att du kan beställa hem kaffe på vinoteket.se även om många gärna avslutar med en kopp kaffe efter att ätit en god middag och druckit ett glas vin till. Efter mat och vin har ditt järnföråd i kroppen sjunkit och du känner att kaffe behövs.

En gång i tiden var kaffet och den exotiska bönan en njutningsdryck för den högre samhällsklassen och drycken möttes av misstro och restriktioner. För ungefär 200 år sedan var det totalt förbjudet att föra in kaffe till Sverige.

Kaffets begynnelse

Kaffeträdet härstammar från Afrikas högländer och man vet att det vuxit där i mer än 4 000 år. Omkring 500 e.Kr upptäckte folk i Etiopien att de blev pigga och fick extra energi av att tugga på kaffeträdets blad och bär. Med tiden spreds växten sig från Etiopien till Jemen och där grundades de första kaffeodlingarna. Kaffet blev en populär dryck överallt i Mellanöstern och kom senare till nuvarande Turkiet.

Första kaffeleveransen till Sverige

I slutet av 1600-talet kom kaffet till Sverige men fick inget genomslag förrän Karl XII kom tillbaka 1715 efter sin exil i Turkiet. Det finns uppgifter att kungen beställde cirka tre och ett halvt kilo kaffe om dagen under sin tid i Turkiet. I dag kan nog inte många svenskar klara sig utan sin dagliga dos av kaffe.

magazine_explorer