kaffe

maj 15, 2018 at 9:00 f m

Kaffekultur

Det finns en stark kaffekultur i stora delar av världen och Sverige är inte annorlunda. Kaffekultur kallas det när sociala funktioner i stora delar involverar kaffe. Sverige är känt i hela världen för sitt “fika” och detta innefattar nästan alltid en kopp kaffe med en godbit till. I stora delar av landet råder även en cafékultur som även den brukar innefatta kaffe eller annan varm dryck i olika former. Människor umgås gärna med en kopp rykande kaffe framför sig och det har blivit en enorm tradition att bjuda på kaffe vid besök hemma samt att mötas på ett café vid allt ifrån en liten pratstund till viktiga möten.

Den traditionella kaffekulturen utvecklades redan på 1300-talet i bland annat Turkiet och de omkringliggande länderna, som startade rörelsen med caféer som var mötesplatser för artister och konstnärer. Över koppar med stark kaffe satt de mest kreativa tänkare och diskuterade idéer, långt innan kaffemöten blev en tradition i Sverige och kaffekulturen spred sig. I övriga Europa och resten av världen påverkade kaffekulturen uppkomsten av kedjor som skulle komma att bli kulturer i sin egen rätt. Ett bra exempel på detta är kedjan Starbucks.

Något som har blivit lite av en kultrörelse är kaffekulturen som råder i de större städerna i Sverige där oberoende caféer som inriktar sig på ekologiskt och finsmakande kaffe tar kunder ifrån de större kedjorna som Waynes eller Espresso House. Kaffe är inte längre bara kaffe utan många människor har på senare tid utvecklat sina smaklökar till att föredra dessa oberoende caféer med sina färskmalda bönor, egna inriktningar och utvecklade miljötänk. Det har blivit trendigt att istället välja de små och nischade caféerna. Kaffekulturen kan nu för tiden ses lite som en protest mot det kommersiella Sverige som definieras av de billigare och större kedjorna som finns i varje gathörn.

magazine_explorer